New York

Big Daddy på båden Beast med New Yorks skyline i baggrunden

1. august, torsdag

Vores første destination var New York. Uret skulle stilles seks timer tilbage, så vi ankom omkring middagstid og regnede med at have resten af dagen foran os. Desværre ventede vi forgæves på vores bagage i ankomsthallen, og da vi bagefter skulle efterlyse bagagen hos North West Airlines var der en gigantisk kø; ja man skulle næsten tro at alle vores medpassagerer også havde mistet deres bagage. Da det endelig blev vores tur, tog damen bag skranken sig god tid og gav min flybillet til en tilfældig amerikaner som maste sig foran i køen. Jeg opdagede heldigvis fadæsen og skreg: “That’s my ticket!” til stor morskab for Henrik. Lykkeligvis fik jeg derved min flybillet tilbage.

Bussen fra John F. Kennedy Airport og ind mod Manhattan dukkede aldrig op, så Henrik fik sin vilje og vi tog en taxi. Vi blev kørt til vores hotel Morningside Inn på 107th Street West. Som immigranterne fra starten af 1900 tallet, ankom vi til New York med det tøj vi havde på som vores eneste ejendele. Vi bagav os derfor straks ud på eventyr. Henrik havde lånt en guidebog om NY af Peter, og den indeholdt et komplet fire dages program over hvad man skulle se i byen. Inspireret af bogen lagde vi ud med at se NY fra vandsiden. Med speedbåden “Beast” og Big Daddy som guide suste vi ned af Hudson River med Manhattans skyline foran os. Det var en flot tur, og dejligt med lidt vand og vind, for temperaturen lå på omkring 37 grader. Da vi atter satte foden på land var klokken 19 og vi var ret smadrede efter flyturen, så vi tog en bus hjem til hotellet for at sove.

Camilla på toppen af Empire State Building.

2. august, fredag

En stor fordel ved at flyve “vest over” rundt om jorden er at jetlagget gør en morgenfrisk, så vi vågnede omkring halv seks. Vores bagage var endnu ikke dukket op, så kl. 7 indvaderede vi et supermarked rundt om hjørnet og købte tandbørster og undertøj. Vi fik undersøgt kvarteret omkring hotellet grundigt denne morgen og fandt ud af, at vi boede lige ud til Broadway. Det skal siges at Broadway er ret lang, vist en af verdens længste gader, så vi boede ikke i den fine ende af Broadway, men der var alligevel masser af butikker og alskens spisesteder. Vi fandt ud af at metrostationen ved 110.th Street lå tættest på vores hotel, og det blev vores udgangspunkt hver morgen, for med et fun pass til $4 i hånden kunne vi køre i bus/metro hele dagen. Første mål var toppen af Empire State Building. Vi var der allerede lidt over 9 og undgik kø og kunne spadsere lige ind i elevatoren som skulle bringe os til 80’ne etage. Der var en kanonflot udsigt fra toppen, selvom der var lidt diset i horisonten.

Man kunne se Chrysler Building’en lige ved siden af, og de kæmpe høje skyskrabere på Lower Manhattan. Man kunne ikke helt fatte at man stod på toppen af et hus, for der var så langt ned til jorden at alle biler og huse omkring blot lignede små legomodeller. Frihedsgudinden gemte sig lidt i disen syd for Manhattan, men man kunne godt ane hende.

Efter Empire State Building fortsatte vi ud på 5th Avenue. Der var mange fine og fashionable butikker – endda en hel Gucci butik, måske det er noget for Pia Juul? 😉 En sidegade bestod udelukkende af juvelhandlere og vrimlede med jødiske mænd klædt i traditionel sort hat, krøllede fletninger og sort frakke. I det hele taget er NY en stor cocktail af alle mulige slags folk. Vi så en masse butikker men købte ikke rigtig noget. I det hele taget var jeg vist ikke så god til at shoppe i byen, så jeg bliver nok nødt til at vende tilbage en anden gang. Øvrige indtryk fra 5th Avenue: Saint Patricks Cathedral (en kæmpe stor flot kirke) og en Nike butik i fire etager som John og Erik selvfølgelig havde anbefalet…

En skyfri himmel, Henrik og Frihedsgudinden.

3. august, lørdag

Igen vågnede vi tidligt og tog metroen til Wall Street, hvor vi var halv ni. Til stor forundring for os var Wall Street en nærmest mennesketom gade, indtil det gik op for os at det var lørdag. Alligevel kunne de flotte bygninger næsten kompensere for de manglende business mænd. Vi gik op mod Trinity Church og fortsatte videre til Battery Park, hvor færgen til Frihedsgudinden sejler fra.

Vi skulle gennem et grundigt sikkerhedstjek for at få lov til at entre færgen. Selv mit armbåndsur skulle tages af og igennem en X-ray scanner. Til gengæld slap mit bestiksæt som jeg fik af mor og far igennem uden det mindste kny. Jeg var lidt bange for at de ville konfiskere det, for på skilte stod der at alle skarpe ting var forbudt. Færgen sejlede ud Liberty Island, hvor Frihedsgudinden stolt står og byder sejlende velkommen til NY. Desværre har de af frygt for terror valgt at lukke selve statuen for besøgende, så vi kunne ikke komme inden for og op i kronen, som jeg ellers havde set frem til. Vi måtte nøjes med at spankulere rundt for foden af statuen. Hun var nu meget fin alligevel, den store gudinde.

Med færgen sejler man videre til Ellis Island, som er øen hvor immigranterne satte deres første fod i Guds eget land Amerika. Der er indrettet et stort museum på øen, som har samlet mange af immigranternes ejendele eller har fået dem foræret af efterkommere. Vi fandt mange danske ting (f.eks. pas og andre papirer, tøj) og det var skægt at læse brudstykker af personernes historie. Vi så også en film på museet om hvordan immigrationsprocessen foregik.

Tilbage på Manhattan gik vi hen mod Ground Zero. Det vrimlede med mennesker der lige som os lige skulle se det, der egentlig bare lignede en stor byggeplads. Det var et stort hul med nogle kraner og gravemaskiner hist og pist. Overalt kunne man købe bøger eller billeder af World Trade Center/Twin Towers. Billederne viste at tårnene var cirka dobbelt så høje som de omkring liggende bygninger. Jeg synes stadig det er ufatteligt, hvordan man jævnede de to tårne med jorden.

Om eftermiddagen hang vi ud i China Town og Little India. Vi tog metroen videre til Times Square, og det var nok indbegrebet af min forestilling af New York. Neon og lysreklamer overalt, masser af mennesker og en legetøjsbutik (Toys ‘R’S) i flere etager. De havde både Empire State Building og Frihedsgudinden i Lego. Desuden havde de en hel zoologisk have med tøjdyr. Kæmpestore tigere, bjørne og chimpanser.

Camilla som skipper på sejlbåden 61 i Central Park.

4. august, søndag

Søndag prøvede vi på at sove længe, men vi var alligevel allerede nede på gaden lidt over 9. Vi satte kursen mod Central Park, som går helt fra 110th street og ned til 60th Street. Det var helt underligt at gå rundt i noget der lignede natur, når man samtidig vidste at man befandt sig midt i New York. Vi havde madpakke med bestående af sandwich med philadelphia lakseost og skinkepålæg. Til gengæld måtte vi betale $2 for en lille flaske med vand. Der var stadig omkring 37 grader, så madpakken blev fortæret i skyggen. Midt i parken fandt vi en lille sø, hvor man kunne sejle med modelbåd med sejl. Vi lejede en båd for en time og det var mægtig skægt at styre den. Henrik sejlede hele tiden båden langt væk, og kunne ikke finde ud af at justere sejlet, så båden kunne komme tilbage igen. Så det var min opgave at forsøge at styre båden tilbage på ret kurs.

Efter Central Park tog vi sydpå til Greenwich Village og Soho. Henrik fandt en CD-shop og mener selv han gjorde et scoop, da han købte billige cd’ere med Bruce Hornsby og Lyle Mays. Det nagede mig lidt at jeg ikke havde købt noget som helst endnu andet end mad. Vi så nogle fine designbutikker og et enkelt galleri i Soho. Jeg købte to NY T-shirts af en gadehandler. Endelig fik jeg brugt lidt penge! Henrik købte også en taske til at opbevare CD’ere i. Der kunne være 48 i den, men så snart han kom tilbage til hotellet havde han fyldt den med alle de spilcd’ere han har medbragt hjemmefra. Det er nu meget rart at have computer synes vi vist begge to ;).

Vores jetlag var efterhånden ved at gå over, men samtidig var det også vores sidste dag i NY. Søndag aften pakkede vi alle vores ting ned, for mandag morgen kl 8 skulle vi flyve videre til Minneapolis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *